Lagotto Romagnolo. Hundrasen med näsa för tryffel.

Här på Risungs har vi en kennel där vi föder upp Lagotto Romagnolo. Rasen kommer från i Italien där tryffel är vanligt förekommande. Den är en viktig arbetskamrat när det gäller att komma åt de svarta guldklimparna.

Den italienska rasen från Romagna i nordöstra Italien finns omnämnd i litteraturen från 1600-talet. Den genuina vattenhunden förekom hos fiskare och färjkarlar vilka arbetade och levde i sumpmarksområden och floddeltan. Lagottohundarna (lago=sjö) användes för jakt på sjöfågel och var omtalade som mycket effektiva och härdiga vattenapportörer.

Under senare delen av 1800-talet påbörjades utdikningarna av Italiens omfattande sumpmarks- och deltaområden. Tusentals männiksoliv hade krävts under århundraden på grund av malaria. Nu blev vattensjuka marker till odlingsbar åkerjord, men fiskare och färjkarlar fick se sig om efter andra boplatser och inkomstkällor. Så fick också deras krullhåriga hundar.

Lagottons utmärka vittringsförmåga kom att bli anledning till hundarnas nya uppgift, att nosa till var under jordytan den eftertraktade tryffelsvampen växte. Lagotton prisas också högt för sin utmärkta arbetsförmåga.

Här kan du se bilder på några av gårdens hundar.


Är du intresserad av denna hundras är du väkommen att kontakta mig via "Kontakta oss" eller på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Gårdsbutik

butiken 250

I gårdens butik kan du hitta lammskinn, lammskinnsprodukter samt lammkött.  Vi har även tryffel och tryffelprodukter. Läs mer >>

Tryffeljakt

9551tryffelhund

Vi erbjuder tryffeljakter för mindre sällskap med eller utan boende under hösten, 1 oktober-30 november. Läs mer >>

Tryffel Hundar

9555tryffelhund

Vi bedriver kennel och föder upp tryffelhunden Lagotto Romagnolo.Vi har även kurser tryffelsök i mån av tid och intresse. Läs mer >>